Кто возглавляет коруппцию в Украине – Kyiv Post

Eurasia News

8 жовтня видання Kyiv Post опублікувало статтю, яка показує, хто насправді очолює корупцію в Україні. Тепер про корупційні “сім’ї” Порошенка і Яценюка знає весь світ.
Подаємо статтю в перекладі з англійської:
У вересні губернатор Одеської обласної Михайло Саакашвілі звинуватив прем’єр-міністра Арсенія Яценюка в обслуговуванні інтересів олігархів і стверджував, що в Україні є корумпований “тіньовий уряд”.

Існує, дійсно, дуже впливова група партнерів Яценюка і президента Петро Порошенка, які підозрюються в корупції і блокуванні незрілих реформ. Критики кажуть, що ці люди мають надійний імунітет від кримінального розслідування або кримінального переслідування через їх статус недоторканих.
Генеральна прокуратура не відповіла на запит про те, чи будуть розслідувані які-небудь звинувачення проти цих осіб.
Яценюк став центром скандалу у вересні, коли суд зобов’язав прокурорів почати розслідування проти нього за підозрою в отриманні $ 3 млн хабара за призначення керівника державної компанії з телебачення та радіомовлення.
Скарга про хабарництво на прем’єр-міністра було подана Сергієм Капліним, депутатом від Блоку Петра Порошенка. Кабінет Яценюка відкинувзвинувачення, заявивши, що це частина передбачуваних зусиль Капліна, щоб повторно встановити екс-главу компанії.
Генпрокуратура виявилась неохочою відкрити справу, навіть після судового наказу, і відкрила її тільки після того, як британська газета “Times” написала про скандал,- повідомив Каплін Kyiv Post.
“Генеральна прокуратура є політичним інструментом”, – сказав він. “Вона завжди була молотком і молотом президента”.

Союзники прем’єр-міністра також потрапили під вогонь критики.
Один з найвпливовіших членів «Народної Фронту» Яценюка – депутат Микола Мартиненко, якого Сергій Лещенко, депутат з Блоку Петра Порошенка, називає “гаманцем Яценюка”.
Швейцарські прокурори розслідують дії Мартиненка за підозрою у прийнятті 30 млн швейцарських франків у вигляді хабарів від Чеської інженерної фірми Skoda для надання їй контракту на постачання устаткування для атомної енергетики українській фірмі «Енергоатом», – інформують швейцарськими ЗМІ.
Мартиненко заперечує звинувачення і навіть існування справи.

Лещенко написав 6 жовтня, що Швейцарія вже направила два запити Україні у зв’язку зі справою Мартиненка з проханням допитати підозрюваних, здійснити обшук приміщення і вилучення документів.
Але генеральний прокурор Віктор Шокін “покриває” Мартиненка і запобігає реалізації запиту Швейцарії”, – сказав Лещенко у пості на Facebook.
Мартиненко найняв адвоката Ханса-Петера Шаада представляти його інтереси, – про це Лещенко заявив 4 жовтня.
“Але він усе ще брехав на публіці, що проти нього немає жодної справи за кордоном,”- додав Лещенко.
Але інтереси Мартиненка не обмежуються «Енергоатомом», кажуть критики.

Каплін і Вікторія Войцицька, депутат від партії «Самопоміч», звинуватили Мартиненка у впливі на Одеський припортовий завод, хімічну компанію, і діючих схемах продажу природного газу на завод за цінами, вищими від ринкових. Тим часом, Саакашвілі звинуватив Мартиненка, який покривав топ-менеджерів Харківської інжинірингової фірми Elektrovazhmash та Об’єднаної гірничо-хімічної компанії, які також були звинувачені в корупції.
Прес-служба Мартиненка відхилила звинувачення Капліна як «підроблені», а Саакашвілі – як “необґрунтовані”.

Інший передбачуваний член “тіньового уряду” – важковаговик «Народного фронту» Андрій Іванчук, який був знайомим Яценюка з коледжу.
Іванчука також вважають пов’язаним з українським мільярдером та олігархом Ігорем Коломойським. У березні Коломойський підтвердив, що він і Іванчук є співвласниками підприємства-виробника біоетанолу «Техінсервіс».

Екс-міністр аграрної політики Швайка звинуватив Іванчука у зв’язках з державним виробником алкоголю «Укрспирт» та контрабандою алкоголю через Молдову спільно з Юрієм Іванющенком, союзником опального екс-президента Віктора Януковича.

Юрій Матроновський, помічник Іванчука, сказав по телефону, що він не може прокоментувати звинувачення.
У той же час вважають, що міністр внутрішніх справ Арсен Аваков також має великий вплив на «Народний фронт», політичну партію на чолі з прем’єр-міністром. Лещенко стверджує, що, в свою чергу, ще один депутат з «Народногофронту» – Ігор Котвіцький є “гаманцем” і діловим партнером Авакова, що Аваков заперечує.

Документи, надані “Kyiv Post” Лещенком, показують, що Kотвіцький вивів $ 40 млн в Панаму і не включив цю суму в свою декларацію про доходи. Незважаючи на це, передача не була заблокована через захист високопоставленими членами «Народного фронту»,- стверджує Лещенко.
Котвіцький звинувачення відкинув.

Одниміз помічників Kотвіцького є контраверсійний бізнесмен Олександр Павлюченко, який намагається отримати ліцензії газового родовища в Полтавській області без проведення аукціону, згідно з журналістським розслідуванням Дмитра Гнапа.
Каплін пов’язує небажання Управління Генеральної прокуратури переслідувати Яценюка і його союзників із “найбільшим політичним весіллямроку – між «Народнимфронтом» і Блоком ПетраПорошенко” та деякими законодавцями, які залишили інші фракції.
“Ця трійка буде захищати своїхлюдей”, сказав він.

Аналогічно Порошенко, як і Яценюк, має ряд впливових союзників, підозрюваних у корупції, і дії яких досі не були розслідувані в Україні.
Австрійські прокурори розслідують підозрілу схему з відмивання грошей, пов’язану з начальником штабу Порошенка (АП) Борисом Ложкіним, – повідомило Австрійське інформаційне агентство 24 вересня з посиланням на прес-секретаря антикорупційної прокуратури країни.
Офіс підтвердив виданню Kyiv Post, що справа була, але не вказали імена фігурантів.

Ложкін написав у електронній пошті зауваження, надіслані на Kyiv Post, що він не отримав будь-яких запитів від австрійських прокурорів. Він заперечував будь-які порушення.

Але Лещенко каже, що Австрійські прокурори направили запит про допомогу в розслідуванні Генпрокуратурі України кілька тижнів тому, але Шокін “зберіг це в таємниці.” І Лещенко заявив 1 жовтня, що Ложкін сам підтвердив існування його кримінальної справи в Австрії.
“Борис Ложкін не говорить про кримінальну справу проти нього в Австрії,” – сказав Лещенко 5 жовтня. “Але робота ведеться за лаштунками”. Заступник Ложкіна Олексій Філатов у даний час вирішує це питання у Відні, додав Лещенко.

Лещенко також говорить, що одним із протеже Ложкіна є Роман Насиров, керівник Державної податкової служби.
У вересні Костянтин Лікарчук, заступник керівника Державної податкової служби, звинуватив Насирова у відновленні в агентстві корупційних схем епохи Януковича і призначенні союзників Януковича, в тому числі Геннадія Романенка. Лікарчук, який згодом був звільнений, також опублікувала документ, відповідно до якого міністерство внутрішніх справ порушило справу проти хабарництва Романенка. Поряд з тим, що говорить Лікарчук, названа приватна неоголошкена квартира, що належить Насирову в Лондоні. Насиров заперечує ці звинувачення.

Ще один союзник Порошенка – Ігор Кононенко, бізнес-партнер президента, в якому аналітики вбачають найвпливовішого депутата від Блоку Петра Порошенка по зв’язках між президентом і парламентом.
Войцицька звинуватила Кононенка у впливі на державну владу компанії Центренерго і у схемах поставок природного газу для компанії за завищеними цінами.
Офіс Кононенка і прес-служба його партії відмовилися від коментарів.

Оглядач Kyiv Post Еллісон Куїнн